HSP loopbaan begeleiding

Mindfulness Based Cognitive Therapy

Drie tips voor wie echt rijk wil leven

Bij rijkdom denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan veel geld hebben, maar daar gaat dit artikel juist niet over. Want er is nog een ander soort rijkdom die eigenlijk veel belangrijker is en die ik hier aanduid als ECHTE RIJKDOM. Met ECHTE RIJKDOM bedoel ik immateriële zaken die het leven waardevol maken, zoals innerlijke rust en tevredenheid.

Deze vorm van rijkdom is onbetaalbaar, maar relatief weinig mensen hebben er aandacht voor. Toch zou meer aandacht voor dit soort immateriële zaken de wereld voor veel mensen (en met name HSP-ers) een fijnere plek maken om in te leven.

Maar hoe krijg je dat dan die ECHTE RIJKDOM? Bij deze drie tips die je kunnen helpen om meer innerlijke rust en tevredenheid te ervaren of anders gezegd om ECHT RIJK te leven:

1. WEET WAT JE WILT

Dit is en blijft een lastig punt, maar wel heel erg belangrijk, want niet weten wat je wilt geeft enorm veel onrust en keuzestress. Wanneer je (vrij) precies weet wat je wilt kun je daar naar handelen. Het geeft je houvast en dat alleen al geeft rust. Als je vervolgens ook nog die zaken aandacht geeft die voor jou belangrijk zijn zal je ook een grote mate van tevredenheid ervaren. Een belangrijke stap naar ECHT RIJK leven.

Grappig is dat veel mensen het gevoel hebben dat ze veel moeten doen om te weten wat ze echt willen, maar eigenlijk is het tegenovergestelde juist het meest effectief; niets doen!

RUST is enorm belangrijk om erachter te komen wat voor jou van belang is. Denk maar aan alle goede ideeën die in je opkomen tijdens een vakantie; het moment om tot rust te komen en je hoofd leeg te maken. Wanneer het je lukt om ook je hoofd leeg te maken in de drukte van alledag zit je gebakken! Helaas is dat een iets grotere uitdaging..

Je kunt beginnen met simpelweg 10 minuten niets te doen. Zet de kookwekker en ga zitten. De eerste dagen zal je, je zeer ongemakkelijk en onrustig voelen, maar na verloop van tijd gaat het beter en beter en zal je langzaamaan rust gaan ervaren en voelen wat voor jou belangrijk is.

2. BEKIJK DE DINGEN DIE JE DOET OOK EENS VANUIT EEN NIET ECONOMISCH OOGPUNT

Misschien levert alles wat je in een week doet niet altijd harde euro’s op, maar dat wil niet zeggen dat het niet waardevol is! Bekijk de dingen die je doet ook eens vanuit een niet economisch oogpunt. Misschien lever je onschatbare waarde in de vorm van aandacht geven aan iemand anders, het huis gezellig maken, anderen inspireren of enthousiasmeren, er echt ZIJN voor iemand die het moeilijk heeft etc.

Als je op deze manier naar je activiteiten kijkt zal je zien dat je meer bijdraagt dan je in eerste instantie denkt. En dat leidt er weer toe dat je, je dan veel tevredener over je doen en laten zult voelen.

Een manier om hiermee aan de slag te gaan is het bijhouden van een activiteiten (dag) boek. Schrijf gewoon eens op wat je doet en wat de waarde van je activiteiten is voor jou en anderen.

3. VERWERK TRAUMA’S

Als je rondloopt met onverwerkte trauma’s kun je, je vaak in veel situaties nog wel tevreden voelen, maar van werkelijke innerlijke rust is meestal geen sprake. Soms word je daarbij door het bewustzijn op het verkeerde spoor gezet en denkt het bewuste deel van jezelf dat je, je al rustig voelt, maar spelen er onbewust nog dingen die energie aan je onttrekken. Het is zaak om hier aandacht aan te besteden, want onverwerkte trauma’s kunnen op termijn echt je gezondheid ondermijnen.

Pas wanneer je een start maakt met het verwerken van je trauma’s zullen negatieve invloeden ervan verminderen en zal een dieper gevoel van balans en innerlijke rust ontstaan. Een ervaren therapeut, psycholoog of coach kan hierbij hulp bieden.

Zoek iemand met wie je een klik hebt. Je kunt zelf de regie in handen nemen en je direct wenden tot een hulpverlener of je kunt eerst een bezoek brengen aan je huisarts en je door hem/haar laten doorverwijzen. Kies de weg die bij jou past en waar je, je prettig bij voelt.

Kortom; als je meer innerlijke rust en tevredenheid wilt ervaren of anders gezegd ECHTE RIJK wit leven dan zijn er een drietal dingen die daarbij kunnen helpen; weet wat je wilt, bekijk de dingen die je doet ook eens vanuit een niet economisch oogpunt en verwerk trauma’s.

 

©Jitka van Roermund, 2016

Jitka van Roermund, Loopbaancoach & -adviseur, Oranjestraat 10, 7451 CC Holten, 0653261174, info@hsploopbaanbegeleiding.nl