HSP loopbaan begeleiding

Mindfulness Based Cognitive Therapy

Het valt niet mee om als HSP-er te leven in de prestatiemaatschappij

steeds jongere HSP-ers ervaren serieuze stress klachten als gevolg hiervan

Hooggevoelig zijn en omgaan met de druk vanuit de maatschappij om te (blijven) presteren. Het is een lastige combinatie. Veel HSP-ers lopen hier vroeg of laat in vast. In de praktijk zie ik een tendens dat HSP-ers op steeds jongere leeftijd stress klachten krijgen.

Waar ik voorheen vragen kreeg hierover van mensen vanaf een jaar of twintig krijg ik tegenwoordig ook regelmatig vragen van (jonge) kinderen of diens ouders over hoe om te gaan met alle verwachtingen vanuit de prestatiemaatschappij en de daaropvolgende stress bij hun (soms zeer) jonge kind(eren). Vanwege de grote impact op veel HSP-ers (en hun naasten) een belangrijk iets om eens bij stil te staan.

De druk vind ik logisch te verklaren als ik deze bekijk vanuit de mindfulness waar een zeer eenvoudig, maar praktisch, theoretisch kader aan ten grondslag ligt. Namelijk de DOE modus en de ZIJN modus. De maatschappij is vooral gericht op het DOEN. Het presteren wordt als groot goed ervaren en van jongs af aan worden we beoordeeld hierop. Minder aandacht is er voor het (jezelf) ZIJN. Let maar eens op complimenten. Hoe vaak wordt iemand gecomplimenteerd op wat hij/zij gedaan of bereikt heeft? (super hoe jij in korte tijd al die targets bereikte!) En hoe vaak hoor je iemand een compliment geven over hoe iemand is? (Wat ben jij een sympathieke collega!)

Gelukkig kan het ook anders. Ook hierbij kan mindfulness zeer waardevol zijn. Je kunt namelijk door middel van oefeningen leren om meer in de ZIJN modus te zijn, ongeacht (druk vanuit) je omgeving. Zo blijf je als HSP-er dichter bij jezelf en zal je minder stress ervaren. Heerlijk toch! En vanwege het ervaringsgerichte karakter en de prettige oefeningen van MBCT (een wetenschappelijk bewezen effectieve therapievorm, waarin oosterse filosofieën en westerse cognitieve gedragstherapie gecombineerd worden) is het een prettige niet-belastende-therapievorm die geschikt is voor alle leeftijden.

Daarnaast kunnen we natuurlijk met zijn allen werken aan het verminderen van het ‘probleem’ door een iets minder prestatiegerichte maatschappij na te streven en de ander meer te gaan zien om wie hij/zij is en minder om wat hij/zij doet. Alleen je hiervan bewust zijn zal al een positief effect hebben!

 

©Jitka van Roermund, 2017

Jitka van Roermund, Loopbaancoach & -adviseur, Oranjestraat 10, 7451 CC Holten, 0653261174, info@hsploopbaanbegeleiding.nl