HSP loopbaan begeleiding

Mindfulness Based Cognitive Therapy

Op zoek gaan naar jezelf is helemaal niet nodig!

en DE TRUC om dichter bij je werkelijke / authentieke zelf te komen

is helemaal ‘in’ tegenwoordig om op zoek te gaan naar jezelf. Retraites, trainingen en cursusdagen zijn eraan gewijd en er wordt een heleboel geld, tijd en energie in geïnvesteerd. Best apart eigenlijk als je, je bedenkt dat je helemaal niet op zoek hoeft te gaan naar jezelf.. Waarom niet? Heel simpel: JE BENT AL JEZELF!

De vraag hoe je jezelf (her) vindt is dus eigenlijk totaal irrelevant. De ECHTE VRAAG die je jezelf zou moeten stellen is; hoe kom ik opnieuw in contact met mijn kern (of ‘’werkelijke zelf’’). Die vraag is wel relevant. Door alle druk die we onszelf opleggen verliezen we namelijk nog weleens het contact met onszelf en ons gevoel en gaan we (soms volledig) in ons hoofd leven. Zo vervreemden we als het ware van onze kern en dat voelt onaangenaam.

Allerlei fysieke en emotionele klachten kunnen ontstaan, maar ook relatief ‘’simpele’’ dingen als een keuzes maken worden dan erg moeilijk. Dus niet langer zoeken naar jezelf is mijn advies, maar de verbinding met je werkelijke zelf (ook wel ‘’je kern’’ of ‘’authentieke zelf’’) herstellen. Hoe je dat doet?

Om dit uit te leggen is een stukje uitleg over de theorie achter mindfulness nodig. Daar onderscheiden we een DOE modus en een ZIJN modus. Wanneer mensen ‘’op zoek gaan naar zichzelf’’ gaan ze vaak erg in de doe modus zitten; ze volgen trainingen, vragen (360 graden) feedback1 of raadplegen zelfhulpboeken. Over het algemeen activiteiten waarbij je vooral je hoofd gebruikt en dingen onderneemt. De andere modus is de ZIJN modus. Dit ervaar je bijvoorbeeld als je de tijd neemt om even met je voeten omhoog een kopje koffie te drinken of even op de bank ploft en ‘’niets’’ doet. Je ervaart dan bijvoorbeeld ineens ‘’goh wat voel ik me eigenlijk moe’’ of ‘’hé het is gestopt met regenen’’. Je bent op zo’n moment (meer) in contact met jezelf en de wereld om je heen. Anders gezegd; je BENT (in de ZIJN modus dus).

Paradoxaal genoeg is de truc om dichter bij jezelf te komen juist om MINDER te gaan DOEN en MEER te gaan ZIJN. Een pleidooi dus voor luieren, ‘’niets’’ doen, voor je uit staren, je agenda en leven niet helemaal vol plannen. Zo kun je dichter bij jezelf komen, ontstaan vanzelf creatieve ideeën, komen oplossingen voor ‘problemen’ als vanzelf en bedenk je ineens dat die ene keuze de beste is. Kortom in deze modus verdwijnen de meeste ‘’problemen’’ als sneeuw voor de zon..

Probeer het zelf maar uit!

 

©Jitka van Roermund, 2018

Jitka van Roermund, Loopbaancoach & -adviseur, Oranjestraat 10, 7451 CC Holten, 0653261174, info@hsploopbaanbegeleiding.nl