HSP loopbaan begeleiding

Mindfulness Based Cognitive Therapy

'Ik ben erachter gekomen dat ik HSP-er en HSS-er ben'' aldus een klant

Ben je benieuwd wat HSS is? En of het inderdaad mogelijk is om HSP-er en HSS-er te zijn? Lees dan verder..

HSS staat voor high-sensation seeking. Volgens Marvin Zuckerman (een onderzoeker die het meeste onderzoek heeft gedaan naar deze eigenschap) zijn HSS-en op zoek naar ''afwisselende, nieuwe, complexe en intense sensaties en ervaringen'' en zijn ze bereid om fysieke, sociale financiële risico's en risico's met de wet te nemen om zo'n ervaring op te doen.

HSS kan inderdaad voorkomen in combinatie met HSP, maar dit hoeft niet. De volgende vier categorieën worden onderscheiden in de literatuur: HSP / niet HSS, HSS/niet HSP, niet HSP/ niet HSS, HSP/HSS combinatie.

Kortom: HSS staat voor high-sensation seeking. HSS-en zijn mensen die op zoek zijn naar afwisselende, nieuwe, complexe en intense sensaties en ervaringen en bereid zijn hiervoor risico's te nemen. Volgens wetenschapper Zuckerman komt HSS inderdaad voor in combinatie met HSP.

De combinatie HSP en HSS wordt door klanten  als ''ingewikkeld'' en ''vermoeiend'' ervaren, zeker in combinatie met werk. Hulp is dan wenselijk.

Worstel jij met HSP of HSS of de combinatie van beiden in combinatie met werk? Neem dan contact op: ik help je graag verder! info@hsploopbaanbegeleiding.nl

©Jitka van Roermund, 2019

Jitka van Roermund, Loopbaancoach & -adviseur, Oranjestraat 10, 7451 CC Holten, 0653261174, info@hsploopbaanbegeleiding.nl