HSP loopbaan begeleiding

Mindfulness Based Cognitive Therapy

Begeleiding

Ben je HSP-er en vastgelopen in je werk? Dan kan ik je tijdens een individueel loopbaantraject helpen door middel van Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT).  Deze wetenschappelijk bewezen effectieve begeleidingsvorm combineert de (meer rationele) cognitieve therapie uit het westen met (de meer gevoelsmatige) oosterse  filosofieën. Het beste uit twee werelden dus en uitermate geschikt voor HSP-ers!

De basisgedachte – die behoorlijk afwijkt van andere begeleidingsvormen - is dat je problemen niet probeert op te lossen (immers zodra je een probleem hebt opgelost dient het volgende probleem zich meestal al aan..), maar dat je leert om op een andere manier met je problemen om te gaan, zodat ze je dagelijks functioneren minder of niet meer belemmeren. Dit vergt een andere manier van denken over ‘’problemen’’ en veel aandacht training.

Het traject

Als je met mij contact opneemt voor begeleiding dan plannen we een kennismakingsgesprek om elkaar te leren kennen.  Tijdens dit gesprek geef ik nadere informatie over mijn werkwijze en kun jij ervaren of je met mij een klik voelt en of de werkwijze je aanspreekt. 

Als je op basis van het kennismakingsgesprek besluit om door mij begeleid te willen worden dan stuur ik je via de mail een intakeformulier toe met een aantal vragen. Wanneer je vermoed hoog gevoelig te zijn en er behoefte toe voelt om dit zeker te weten, dan kan ik je ook een HSP test toesturen die je thuis kunt maken.

Als ik het intake formulier en (indien van toepassing) de HSP test van je terug heb maak ik een coachplan voor je. Dit is een plan van aanpak waarin ik omschrijf: wat je coachvraag is, hoeveel sessies ik verwacht dat je nodig zult hebben, wat het traject gaat kosten en nog enkele praktische zaken. Ik stuur je het coachplan toe per mail en je kunt dit plan thuis op je gemak doornemen. Eventueel kunnen in overleg ook nog delen van het plan aangepast worden. Als alles voor jou klopt en goed voelt dan hoor ik dat graag en dan plannen we een eerste coachsessie in.

Halverwege het traject (meestal na 3 tot 5 sessies) vindt een tussentijdse evaluatie plaats. We bespreken dan het traject tot dan toe en de voortgang en stellen eventueel wat zaken bij. Daarna gaan we door met het tweede deel van het traject.

Tijdens de laatste sessie zal de nadruk liggen op zelfredzaamheid. Ik vraag waar je nog behoefte aan hebt. Als je er behoefte aan hebt kunnen dit extra sessies zijn. Als dat niet nodig is gaan we afsluiten en geef ik je tips om na het traject zelfstandig verder te kunnen. Na afloop van deze laatste sessie stuur ik je via de mail nog een eindevaluatie toe, waarmee we het totale traject afsluiten.

Op het evaluatieformulier vraag ik altijd aan klanten wat ze geleerd hebben en hoe ze de begeleiding ervaren hebben. Ze mogen daarbij aangeven of hun reacties wel/ niet geplaatst mag worden en of ze (deels) anoniem willen blijven. Hierbij enkele reacties van de afgelopen periode:

‘’Ik heb geleerd:

  • Dat ik grenzen heb die ik aan mag geven.
  • Dat niet iedereen dingen op dezelfde manier ervaart en voelt zoals ik dat doe.
  • Dat ik niet meer werk-tijd heb als dat ik contractueel heb.
  • Dat ik vanuit kalmte en geaardheid beter kan handelen of reageren
  • Dat ik veel tijd nodig ben om dingen /emoties/gebeurtenissen te verwerken.
  • Dat ik kan/mag vertrouwen op mijn intuïtie en signalen van mijn lichaam‘’

Nanja Bruns

‘’Ik vond tijdens het traject de aandacht voor het intuïtieve fijn; hierdoor had ik het gevoel dat ik alles kon inbrengen en niets gek was. Ik kon vrijuit praten’’ 

‘’Ik ben tevreden en kijk met een goed gevoel terug op de begeleiding’’, anoniem

 ‘’Ik heb mezelf beter leren kennen, geleerd naar mezelf te luisteren, dromen waar te maken, mezelf rustiger proberen te maken in ‘drukke situaties’ en omgaan met voor mij lastige situaties of plekken’’, anoniem

Heeft bovenstaande je interesse gewekt en wil je graag meer weten over degene die jou kan begeleiden? Lees dan hier het verhaal van Jitka.

Jitka van Roermund, Loopbaancoach & -adviseur, Oranjestraat 10, 7451 CC Holten, 0653261174, info@hsploopbaanbegeleiding.nl